Najważniejsze to sercem poczuć,a rekami zrobić.. O dzieciach moich,aniołach,robótkach szydełkowych,druciankach,wyszywankach itd..... smutkach i radościach i dlatego by nie zapomnieć o chwilach uciekających przez palce...
Kategorie: Wszystkie | druty | kulinaria | początek | szydelko
RSS
poniedziałek, 13 lutego 2012
Ciasto francuskie i tarta szpinakowa

Podsmażyłam cebulę i czosnek,

dodałam mięso mielone.Obsmażyłam.

Dodałam pieczarki pokrojone i puszkę czerwonej fasoli.,

przyprawy.Dusiłam wszystko ok.15 minut.

Dla zagęszczenia serek ziołowy .

Na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyłam farsz

i zapiekłam.

 

Pychota.

jako,że farszu dość sporo zostało,wykorzystałam na drugi dzień do tarty.

Ciasto:

2 szklanki mąki,15 dag masła,2 jajka,szczypta soli.

Ciało zagnieść i włożyć na 1 godz.do lodówki.

W tym czasie przygotować szpinak.

Podsmażony na cebuli i czosnku,odparowany,doprawiony wg smaku.

Ja do szpinaku dodałam :

-serek ziołowy Mlekowity

-serek kremowy Turek

-serek pleśniowy Blue Turek.

Ciastem wykleiłam formę,nakłuwałam widelcem i zapiekłam przez 20 minut.

wyłożyłam pozostały z poprzedniego dnia gulasz

 

na to wyłożyłam szpinak

posypałam serem

i zapiekałam 20 minut.

smakowało pysznie:)

Tagi: kulinaria
16:37, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 stycznia 2012
Roladki schabowe

Kotlety schabowe

ser żółty

wędlina, ogórki

musztarda

2 cebule

bulion

kotlety schabowe rozbić .

posmarować musztardą,

nałożyć plaster wędliny,żółty ser i kawałek ogórka.

Zawinąć i spiąć wykałaczką.

Obsmażyć z każdej strony,na mięso wyłożyć pokrojoną cebulę,

chwilkę podsmażyć i zalać bulionem.

Dusić aż mięso będzie miękkie .

U nas z kopytkami i ogórkami.

Pychota.

Tagi: kulinaria
18:18, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (1) »
Krem z marchewki z kluseczkami

5 marchewek

cebula

czosnek

2 ziemniaki

łyżeczka przecieru pomidorowego

bulion

sól,pieprz

śmietana lub jogurt

 lane kluski:

2 jajka

3 łyżki mąki

szczypta soli

Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać pokrojoną marchewkę,

ziemniaki.zarumienić.

Zalać bulionem i gotować do miękkości .

Zmiksować ,dodać śmietanę i jogurt,przyprawić do smaku.

Jajka z mąką i solą zmiksować i wlewać powoli na gotującą się zupę.

Tagi: kulinaria
18:03, ciaachoo , kulinaria
Link
sobota, 07 stycznia 2012
potrawka z kurczaka

3 piersi z kurczaka pojedyncze

kilka pieczarek

2 papryki

cebula,czosnek

puszka ananasa (pokrojonego w kostkę)

FIX sos do potraw chińskich

Podsmażyć cebulę i czosnek,dodać pokrojonego kurczaka.

Smażyć.

Następnie dołożyć pokrojone pieczarki,paprykę i dusić na małym ogniu

aż kurczak będzie miękki.Dodać ananasa i zalać sosem do potraw chińskich.

Chwilę się musi gotować .

U nas z ryżem,

pyszne,proste błyskawiczne danie.

 

 

wyszło tego dość dużo,nie zjedliśmy wszystkiego.

Dlatego dzisiaj dodałam serek topiony i serek taki do smarowania ziołowy,

podgrzałam tak by serki się rozpuściły.

Wzięłam 2 ciasta francuskie ,na środek nałożyłam mięsko i zapiekłam.

Pychota:)

 

 

Aniu dziękuję:)

to jest Policealne Studium-kierunek terapia zajęciowa.

Będę mogła pracować w następujących miejscach:

  • ośrodki rehabilitacyjno-oświatowe w systemie szkolnictwa specjalnego
  • świetlice środowiskowe
  • świetlice socjoterapeutyczne
  • warsztaty terapii zajęciowej
  • domy pomocy społecznej
  • oddziały psychiatryczne i inne oddziały szpitalne
  • sanatoria

chciałabym pracować z ludźmi upośledzonymi umysłowo.

3nereida dziękuję:)

to jest mizeria:)

Halinko dziękuję:)

Miłego wieczoru:)

Buziole:*

 

Tagi: kulinaria
19:01, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (3) »
czwartek, 22 grudnia 2011
faszerowany kurczak

Hanuszko,specjalnie dla Ciebie:)

ćwiartki z kurczaka bez kości,można takie kupić,

albo samemu pozbyć się kości


Farsz:

Cebulę drobno pokroić,dodać czosnek i szpinak,

ja miałam mrożony niestety.

Dodałam odrobinę wody i dusiłam do miękkości.

Potem przyprawy wg gustu,2 łyżki śmietany i serek topiony pokrojony w kostkę.

Wymieszać dokładnie,tak by się serek roztopił.

Mięso rozbić bardzo delikatnie i nałożyć farsz.

zawijać,obtoczyć w mące,jajku i bułce i zarumienić z każdej strony.

trzeba uważać by nam się te roladki nie rozpadły,ale spokojnie się udaje.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok.4o minut.

Można tak samo zrobić piersi z kurczaka,

ćwiartki są jednak bardziej soczyste ,nie tak suche jak piersi.

Tagi: kulinaria
19:29, ciaachoo , kulinaria
Link
sobota, 10 grudnia 2011
pachnące piernikiem

muffiny

kupiłam taką silikonową formę do muffinek w kształcie gwiazdek,

piekłam w niej pierwszy raz i niestety porażka na całej linii.

babeczki przywarły do dna,upiekły się ale nie dało się ich całych wyjąć:(

Nie wiem czy taką formę mogę wkładać bezpośrednio na kratkę w piekarniku,

czy na blaszkę i dopiero wstawić.

Drugą część ciasta upieczona już w klasycznej formie.

Muffiny pyszne.

a tutaj pierwsza próba zrobienia szydełkowej bombki ,

taka bombka gigant

niestety przez noc zeszło powietrze z balona,

muszę spróbować jeszcze raz.

Przepis na muffiny

pochodzi z tego bloga 

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/muffinki-piernikowe.html

 Niestety mój projekt nie jest kompletny,do poprawki.

takich projektów mam oddać w sumie 9,

na egzaminie 2drugiego dnia będzie 240 minut na napisanie projektu

jak na razie zajmuje mi to pół dnia,ciężko,bardzo ciężko.

Ale szczęśliwa jestem bo mam praktyki:)

wtorek 8 rano,warsztaty terapii zajęciowej,troszkę się obawiam,

no ale zobaczymy.

Uciekam,bo już powinnam wychodzić,a ja sobie na blogu siedzę:D

Miłego dnia:) buziole:*

07:25, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (6) »
piątek, 09 grudnia 2011
zupa gulaszowa

idealna na takie zimne dni

 

1/2 kg łopatki

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 cebule

czosnek

pieczarki(kilka)

puszka czerwonej fasoli

2 papryki

łopatkę pokroić i podsmażyć z cebulą i czosnkiem

dodać pokrojoną marchewkę,pietruszkę,seler,pieczarki.

Zarumienić,dodać przyprawy wg gustu,ja dałam czerwoną paprykę,przyprawę do gulaszu

chili, sól i pieprz,zioła prowansalskie,imbir

zalać bulionem i gotować na małym ogniu

Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodać paprykę pokrojoną i puszkę fasoli.

Gotować jeszcze ok 15 minut.Można dodać kromkę razowego chleba,pokruszonego,lub łyżkę śmietany

w celu zagęszczenia.

U mnie do zupy grzanki z serem.

Zupa jest bardzo syta i rozgrzewająca.

08:15, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 listopada 2011
szarlotka,piernik i likier

czyli kulinarne szaleństwo .

Dostałam przepis od Agatki na dojrzewający piernik

podobno smakuje nieziemsko,więc musiałam go koniecznie zrobić.

Trochę czasu musi leżakować w lodówce,ale mam nadzieję,że wyjdzie dobry.

straszna ciapa lapa,ale podobno tak ma być.

Ciasto:

1/2 kg prawdziwego miodu,2 szkl.cukru i 25 dag masła

.podgrzać stopniowo niemal do wrzenia.

Masę ochłodzi.Do chłodnej lub letniej masy dodać stopniowo,

wyrabiając ciasto ręką 1 kg mąki pszennej,

3 całe jaja,

3 łyżeczki płaskie sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka,

1/2 łyżeczki soli

oraz 2-3 torebki korzennych przypraw do piernika.

Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów

i 3 łyżki skórki pomarańczowej.

bardzo starannie wyrobione ciasto wkładamy do kamionkowego

lub emaliowanego garnka,

przykrywamy lnianą ściereczką

i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało

(3-4 tyg przed świętami,w spiżarni lub na dnie lodówki)

(Ciasto będzie się lepiło do ręki i będzie rzadkie

ale podobno takie ma być)

Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części

i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze,każdy placek osobno.

Placki są twarde lecz po 2-3 dniach skruszeją.

Na drugi dzień po upieczeniu przekładamy placki powidłami,

lub masą orzechową.

Masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich obranych zemleć

dodać 2 szklanki mleka,1 szklankę cukru,

uprażyć przez 2-3 minuty.

Chłodną masę zmiksować z 3 kostkami masła,

dodać kakao(ile się chce)

i sok z jednej cytryny.

Polewa czekoladowa:

7 łyżek mleka,3/4 szklanki cukru gotować 4 minuty na wolnym ogniu,

dodać 3/4 kostki masła i 3 łyżki kakao.

schłodzić ,polać ciasto,posypać kokosem.


Tego ciasta wychodzi bardzo dużo,

dlatego tak jak Agatka mi tłumaczyła,

to ona piecze na takich dużych blachach z kuchenki.

U nas w domu musi być coś słodkiego,jakieś ciasteczko,

jakaś czekoladka.

No to upiekłam szarlotkę:D bo my  uwielbiamy szarlotkę.:)

a przy okazji zrobiłam domowy likier Baileys:)

Przepis:

puszka skondensowanego słodzonego mleka (ja użyłam już gotowej masy)

0,5 szklanki mleka

0,5 litra wódki

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Zmiksować masę z mlekiem i kawą,dodać wódkę.

Zmiksować.

Przelać do butelki i odstawić na kilka dni "by się przegryzło"

Boję się,że do świąt nie wytrzyma,takie to dobre:D

A gdy wychodzę z kuchni to już ozdoby,

ozdoby i jeszcze raz ozdoby świąteczne.

Kierowniczka ośrodka nie odezwała się:(

jutro zadzwonię i niech mi powie mam czekać czy nie.

Dziękuję za miłe słowa:*

Uciekam krochmalić kolejne gwiazdki i robić małpę:D

Buziole:*

 

 

 

18:07, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (3) »
wtorek, 01 lutego 2011
rogalikowo

4 szklanki mąki

2 żółtka

1 szklanka kwaśnej śmietany

5 dkg drożdży

2 łyżki cukru

1 kostka margaryny

słoik dżemu(polecam lekko kwaśny)

u mnie była porzeczka czarna


Zrobić zaczyn i poczekać aż "się ruszy".

Dodać do reszty składników,zagnieść ciasto.

Wycinać trójkąty


nadziewać i zawijać.

Piec ok 20 min,180 stopni.Na złoto.


Pałaszować.:)

polecam bo są banalnie proste do zrobienia


a wyjątkowo pyszne.

Kinguś uściskaj małą,mam nadzieję,że niebawem będzie mogła

Natalka "ciocię" poznać.

Nad kotem pomyślę,opracowałam mysz,zająca to może i kot się uda.

Aniu dziękuję:*


 

15:39, ciaachoo , kulinaria
Link Komentarze (4) »
sobota, 26 września 2009
rewelacyjny pasztet z selera
Tak ,właśnie z selera.
pasztet jest pyszny,a z chlebem ,który też upiekłam smakuje wybornie.
polecam gorąco.
Składniki:

1 kg selera
2 duże cebule
1 margaryna Palma
3-4 ząbki czosnku
1 szkl.wody
1 szkl.bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól,pieprz
gałka muszkatałowa-odrobina do smaku

Seler i cebule zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać wodę,przyprawy,rozdrobniony czosnek i margarynę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
Ostudzić.
Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą,dobrze wyrobić.
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Włożyć masę i piec 1,5 godz w temp.180-190 stopni.
14:49, ciaachoo , kulinaria
Link
 
1 , 2 , 3
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Czytam...
Kuchennie
Mój album w fotosiku
Piękne wnętrza
Pięknie tworzą...

Prace oraz teksty zamieszczane na tym blogu, są moja własnością, jeśli jest inaczej zaznaczam to. Kopiowanie,wykorzystywanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie w jakikolwiek sposób zdjęć,tekstów bez mojej zgody jest zabronione.
Skrzynka pocztowa
SUBSKRYBUJ
Tutaj zaglądam....