Najważniejsze to sercem poczuć,a rekami zrobić.. O dzieciach moich,aniołach,robótkach szydełkowych,druciankach,wyszywankach itd..... smutkach i radościach i dlatego by nie zapomnieć o chwilach uciekających przez palce...
Blog > Komentarze do wpisu
szarlotka,piernik i likier

czyli kulinarne szaleństwo .

Dostałam przepis od Agatki na dojrzewający piernik

podobno smakuje nieziemsko,więc musiałam go koniecznie zrobić.

Trochę czasu musi leżakować w lodówce,ale mam nadzieję,że wyjdzie dobry.

straszna ciapa lapa,ale podobno tak ma być.

Ciasto:

1/2 kg prawdziwego miodu,2 szkl.cukru i 25 dag masła

.podgrzać stopniowo niemal do wrzenia.

Masę ochłodzi.Do chłodnej lub letniej masy dodać stopniowo,

wyrabiając ciasto ręką 1 kg mąki pszennej,

3 całe jaja,

3 łyżeczki płaskie sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka,

1/2 łyżeczki soli

oraz 2-3 torebki korzennych przypraw do piernika.

Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów

i 3 łyżki skórki pomarańczowej.

bardzo starannie wyrobione ciasto wkładamy do kamionkowego

lub emaliowanego garnka,

przykrywamy lnianą ściereczką

i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało

(3-4 tyg przed świętami,w spiżarni lub na dnie lodówki)

(Ciasto będzie się lepiło do ręki i będzie rzadkie

ale podobno takie ma być)

Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części

i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze,każdy placek osobno.

Placki są twarde lecz po 2-3 dniach skruszeją.

Na drugi dzień po upieczeniu przekładamy placki powidłami,

lub masą orzechową.

Masa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich obranych zemleć

dodać 2 szklanki mleka,1 szklankę cukru,

uprażyć przez 2-3 minuty.

Chłodną masę zmiksować z 3 kostkami masła,

dodać kakao(ile się chce)

i sok z jednej cytryny.

Polewa czekoladowa:

7 łyżek mleka,3/4 szklanki cukru gotować 4 minuty na wolnym ogniu,

dodać 3/4 kostki masła i 3 łyżki kakao.

schłodzić ,polać ciasto,posypać kokosem.


Tego ciasta wychodzi bardzo dużo,

dlatego tak jak Agatka mi tłumaczyła,

to ona piecze na takich dużych blachach z kuchenki.

U nas w domu musi być coś słodkiego,jakieś ciasteczko,

jakaś czekoladka.

No to upiekłam szarlotkę:D bo my  uwielbiamy szarlotkę.:)

a przy okazji zrobiłam domowy likier Baileys:)

Przepis:

puszka skondensowanego słodzonego mleka (ja użyłam już gotowej masy)

0,5 szklanki mleka

0,5 litra wódki

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Zmiksować masę z mlekiem i kawą,dodać wódkę.

Zmiksować.

Przelać do butelki i odstawić na kilka dni "by się przegryzło"

Boję się,że do świąt nie wytrzyma,takie to dobre:D

A gdy wychodzę z kuchni to już ozdoby,

ozdoby i jeszcze raz ozdoby świąteczne.

Kierowniczka ośrodka nie odezwała się:(

jutro zadzwonię i niech mi powie mam czekać czy nie.

Dziękuję za miłe słowa:*

Uciekam krochmalić kolejne gwiazdki i robić małpę:D

Buziole:*

 

 

 

wtorek, 29 listopada 2011, ciaachoo

Polecane wpisy

  • Ciasto francuskie i tarta szpinakowa

    Podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam mięso mielone.Obsmażyłam. Dodałam pieczarki pokrojone i puszkę czerwonej fasoli., przyprawy.Dusiłam wszystko ok.15 minut.

  • Roladki schabowe

    Kotlety schabowe ser żółty wędlina, ogórki musztarda 2 cebule bulion kotlety schabowe rozbić . posmarować musztardą, nałożyć plaster wędliny,żółty ser i kawałek

  • Krem z marchewki z kluseczkami

    5 marchewek cebula czosnek 2 ziemniaki łyżeczka przecieru pomidorowego bulion sól,pieprz śmietana lub jogurt lane kluski: 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli Pod

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ankaskakanka, *.ssp.dialog.net.pl
2011/11/29 20:25:46
Ale to wszystko smaczne.
-
Gość: andzia35, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/30 14:51:05
u to zaszalałaś a ja z tobą;)) wirtualnie pojadłam popiłam;)) przepis kradnę na piernika Agatki ;)) całuje pa pa
-
Gość: HALINA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/30 20:53:03
Ciekawy ten przepis na dojrzewajacy piernik. A likier wyglada smakowicie i do swiat moze nie wytrzymac.Pa!.